top of page

Schrijf je in en ontvang de nieuwste interieurblogs in jouw inbox!

Bedankt voor je aanmelding!

Boognis

Dit project kosten ons rond de +/- €600 (excl. eikenhouten bladen).

Naast de "boog-nis" gebruikte we Ikea pax kasten,

met dit trucje lijken ze op inbouwkasten, een absolute budget tip.


Benodigdheden

• Ikea Pax basiselement kledingkast 35×50cm (€80,-).

• Komploment planken 35x50cm (€7,- p. st.).

• MDF lakdraagende folie 18mm (€50-/+) per plaat.

• Hettich multi Blue boormal (€2,95) (scharnier mal).

• Opliggende inboor scharnieren (€2/€3).

• Forstnerboor 35mm

• Vurenhouten balken 44x44 of 44x70cm (€1.35 per meter)

• inval zaag (je kunt alles ook opmaat zagen bij een bouwmarkt).

• Afkortzaag (je kunt alles ook opmaat zagen bij een bouwmarkt).

• stucplaten (je hebt ook flexibele stucplaten maar je kunt de platen ook inzagen zoals wij deden, waardoor je deze rond kunt buigen. Stuk voordeliger).


Basis

We bestelden 2 Pax basiselement kasten (50x35cm). Deze kasten bestelden we bewust te hoog, zodat we deze zelf konden afkorten alsof het maatwerk is. Met dit trucje lijken ze dus netop inbouwkasten. Het afkorten is het eerste wat je doet, daarna zet je de kast in elkaar. We hielden rekening met het bestaande gaten systeem van Ikea. We boorde extra gaten, waar nodig. Zo konden we de kast gewoon op de juiste manier monteren.



Frame

Omdat we het geheel wilden stuken, maakte Omar een frame van vuren houten balken (44x70cm) . Dit zorgde tevens voor meer body en stevigheid.



Ronding

Meet de lengte van de tussenruimte. Zaag hiervoor een plaat op maat voor de voorzijde en achterzijde. Wij gebruikte de oude truc met de spijker en potlood. Sla een spijker in het midden van de opmaatgemaakte plaat. Bind aan de spijker een heel dun touwtje en daaraan het potlood, waar je de ronding mee aftekent. Doe het touwtje niet te strak, dan kun je hiermee soepel bewegen en aftekenen, maar houd het touwtje wel gespannen.







Tussen de voor- en achterzijde gebruikte we vurenhoutenbalken voor de stevigheid (niet te zien op de foto). Hier konden we de stucplaten tegenaan schroeven . Voor de ronding sneden we de stucplaat in, zodat deze flexibel werd. Je kunt ook flexibele stucplaten kopen, maar het zelf doen is een stuk voordeliger. De stucplaten schroefde we vast met stucschroeven.








Omar maakte zelf kastdeuren van 18mm MDF (dit materiaal trekt minder snel krom als hout)

en zaagde de deuren ter plekken op maat (i.v.m. schuine plafonds). De scherpen hoeken haalde hij eraf met een hoekschaaf.



Door gebruik te maken van de Hettich scharniermal wist hij precies op welke afstand de gaten in de deur en kast geboord moesten worden voor de scharnieren. We gebruikte 4 scharnieren per deur voor het gewicht.



Tip : Kies niet voor gewoon MDF, maar MDF met lak dragende folie. Dit is veel mooier als afwerking en bespaard heel veel extra verf en schilderwerk. Werk de kopse kanten van het MDF af met houtlijm gemengd met water, waardoor je de kopse kanten van het MDF super glad krijgt.



We kozen voor een inbouw stucspot met ronding.


Vervolgens werd alles gestuukt.


Eikenhouten bladen



Een nee heb je een ja kun je krijgen denk ik altijd. In de nis wilden we graag precies het zelfde hout en vormgeving als onze eettafel. Deze bestelden we destijds bij www.eikentafels.nl

Ik vroeg hen of ze ook maatwerk voor ons konden maken, en dit was geen probleem.

Nick van eikentafels heeft ons super geholpen en nam alle tijd en dacht met ons mee. Hij maakte zelfs 3D tekeningen waarop wij onze goedkeuring konden geven. Er is dus veel meer mogelijk dan je denkt. Je kunt hun altijd jouw wensen toesturen via: info@eikentafels.nl



Behangen


Ik koos voor behang, waarbij je de muur met behanglijm insmeert (dus niet het behang zelf).

De lijm verdeelde ik gelijkmatig over de wand met een behangkwast. Voor de afwerking gebruikte ik een plamuurmes en mesje. Zorg er voor dat je mesje altijd scherp is (dus vaak afbreken). Het plamuurmes gebruikte ik om het behang recht tegen de kanten af te snijden.


Arte Lino - Gioco 40532


Resultaat


We zijn zelf mega blij met het resultaat! We hebben super veel opberg ruimte en het is een leuke werkplek geworden, waar ik me ook iedere ochtend opmaak.


We twijfelen alleen nog om subtiele sierlijsten op de kast toe te voegen, wat denk jij?








Eikenbladen:  www.eikentafels.nl





Kaarsen, bakjes: Kwantum


Boekjes: Hema, Action


Droogbloemen steen: Casashop



bottom of page