top of page

Schrijf je in en ontvang de nieuwste interieurblogs in jouw inbox!

Bedankt voor je aanmelding!

Eetkamer meubel

Van ontwerp tot uitvoering, we pakte alles zelf aan.

Het meubel kosten ons rond de €200/€300 aan hout en schildermateriaal.


Eetkamer bij Liz Meester

Eind resultaatBefore - Eetkamer oude bewoners

Eetkamer meubel - Het idee Het idee van het wandmeubel schetste ik eerst op papier en daarna in 3D met Sketch-up. Vanuit de 3D tekening is Omar van start gegaan met de uitvoering. Eerder hadden we een krappe eethoek die de looproute en het zicht naar de tuin blokkeerde. We hadden door de oude tuindeuren niet de mogelijkheid om de positie van de eethoek te veranderen (dan zat de deur in de weg). We kozen ervoor om de tuindeuren te vervangen voor een grote schuifpui en hebben de opening aan de andere kant geplaatst, zodat de mogelijkheid ontstond om de eethoek 90 graden te draaien. Zo blij met deze keuze, want er is zoveel meer ruimte en ruimtelijkheid ontstaan! We haalden eerder al de bovenkastjes van de keuken weg voor nog meer ruimtelijkheid. Als oplossing voor het (overige) servies uit deze kasten, verzon ik de servieskast naast de zitbank. Dit zorgt gelijk voor een geborge en knusser gevoel, doordat het hierdoor een nisje vormt.


Thuis bij Liz Meester

After - Aluminium Skantrea pui

Before - Eetkamer oude bewoners


Voordat we het meubel maakte, deelde ik het digitale ontwerp op Instagram. Ik vertelde daarbij (nergens op doelend) dat we nog op zoek waren naar een mooi oud luik. Daarop kregen we een berichtje van een Instagram volger. Zij woonde in een oude boerderij in de buurt en vertelde dat ze nog 2 luiken over had en wij deze mochten hebben in ruil voor een Appeltaart. Deal natuurlijk! Hoe leuk! Na uren schuren en 40 verflagen verder was die bijna helemaal kaal. De overige verfrestjes laten we lekker zitten, dit geeft juist karakter en past helemaal in ons (100+ jaar) oude huisje. De deur hebben we ietsjes ingekort kwa lengte en op de breedte van de deur paste we het ontwerp aan.


Eetkamer bij Liz Meester

Uitvoering


Alles lijnde we uit met de bestaande basis van het huis (in ons geval de rand naast de pui). De ideale zithoogte voor de bank ligt tussen de 42 en 46 cm, houd er wel rekening mee dat je de hoogte van het kussen niet vergeet mee te rekenen in deze hoogte. Wij kozen voor een hoogte van 45 cm incl. kussen (Zoek zelf naar jouw ideale maat, dit is voor elk persoon anders).


Omar maakte de basis van vurenhouten balken (50x70mm). Hij zaagde alles ter plekke op maat. Nadat het frame stond werd het MDF (18mm met lak dragende folie) erop geschroefd. De gaten vulde we later bij met plamuur.


Het 3 meter lange eetkamermeubel is geen verspilde ruimte, want over de gehele lengte heeft de bank een klep die helemaal open kan d.m.v. een pianoscharnier (opbergruimte heb je nooit genoeg).

Het luik en de klep van de bank, scharnieren beiden door middel van een messing pianoscharnier (deze kun je zelf op maat zagen met een ijzerzaag). De grootste irritatie met een eetkamerbank die tegen de wand staat is dat iedereen moet opstaan als je er uit wilt, daar hebben we over nagedacht. Je kunt er namelijk aan 2 kanten comfortabel (door de ronde tafel hoeken) in- en uitschuiven, dat zal wat irritatie wegnemen!


Na het schuren, plamuren en schilderen gingen ik behangen. Ik ontwierp het behang zelf en liet deze drukken uit 1 stuk op textiel(330 g/m2) met een fijne structuur en matte afwerking. Het handige is dat dit behang waterproof en makkelijk afneembaar, dus ideaal voor in de eethoek (maar ook voor in de keuken of badkamer). Dus kliederen (prieken, zoals we dat hier in West-Friesland zo mooi zeggen) is geen probleem! Door de vele vragen, kun je het behang nu ook bij mij bestellen ( www.artprintje.nl/behang ).

It's All about the details


De prachtige vormgeving

van de stoelen en tafel, lieten we doorvoeren in het meubel. De klepbank kreeg een verjongde (schuine) rand en ronde hoeken.In eerste instantie wilde ik de print gaan schilderen, maar achteraf ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb. Dat ging namelijk te veel tijd in beslag nemen. En als ik weer wat anders wil, kan ik het behang er in 1 keer af halen, zonder dat deze stuk gaat.
Behang : Artprintje (www.artprintje.nl/behang)

Tafel : Eikentafels

Stoelen : Studio Henk

Luik : Afkomstig van een oude boederij (kijk ook eens op www.oudedeur.nl )

Kussen ronde hoeken bank : Van Agnes (www.vanagnes.nl)

Lampen : Rietveld licht

Oude lampen : HK living

Kussens : Leenbakker, kwantum, Loods5, Fonq

Comments


bottom of page