top of page

Schrijf je in en ontvang de nieuwste interieurblogs in jouw inbox!

Bedankt voor je aanmelding!

Elektrische doorkijkhaard2 jaar geleden tekende ik een plan uit wat nu werkelijkheid is geworden! Een grote doorkijkhaard! We dachten eerder aan een bio-ethanol of gas haard, omdat er destijds niets anders op de markt was. Maar dat leek ons toch "te gevaarlijk". Tot dit elektrische exemplaar op de markt verscheen. Dit model was de eerste elektrische doorkijkhaard op de markt en is nog niet zolang geleden gelanceerd. Hij werkt op waterdamp wat hem extra realistisch maakt.


Het stale bakbeest van 250 kilo kwam binnen. Eerlijk is eerlijk, het was een drama om hem op ze plek te krijgen en daarbij de vloer niet te beschadigen.De haard is in het hele huis te zien en maakt de grote woonkamer net wat knusser.

Ook hoeven we de winter zo minder te stoken op gas en hoeven we alleen de woonkamer "bij te verwarmen". De zonnepanelen zullen nu nog een groot voordeel zijn.


Installatie en ombouw

Omar deed alles zelf, zonder enige ervaring. Het model was zo nieuw, dat er nog geen youtube filmpjes online stonden. Hij moest alles zelf uitvogelen. Omar is van origine (scheeps)timmerman dus de ombouw moest lukken alleen de installatie was een puzzel "ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan" is de instelling hier altijd.
Eerst zorgde Omar voor een wateraansluiting op de plaats van de kachel. Hij haalde de waterslang (in een pvc koker) door de muren en plafond naar de CV-ketel. Eerst testen voordat alles op zijn plek kwam, en jahoor hij had het gewoon gefixt!


Alsvolgt maakt hij een waterpas podium.

(de hoogte van het podium hebben we gebaseerd op wat wij mooi vinden en zal bij iedere woning anders zijn). De zware kachel (250 kilo) moet op een stevige constructie staan. Omar gebruikte balken van 44x70 cm (standaard maat). Het is heel belangrijk dat de kachel goed kan ventileren! Hij maakte een speciale constructie, zodat de kachel aan de onderzijde zijn lucht kan afvoeren naar de buitenzijdes. Het Podium staat alleen bevestigd tegen de wand en niet tegen de vloer. Het zware gewicht zal het podium wel op zijn plek houden en de vloer blijft onbeschadigd.
De installatie tekening, die was bijgeleverd, was erg lastig te lezen, maar Omar heeft het op bovenstaande manier gedaan en kreeg helemaal complimenten van de kachel-installateur.


Er zaten allerlei pompen en filters bij die op een bepaalde volgorde aangesloten moeten worden naar de kachel. De showroom had dit onder de kachel geïnstalleerd met een groot luik (bijgeleverd), omdat je daar ook nog bij moet kunnen. Maar dit vonden wij echt niet mooi... Omar deed het installatie apparatuur aan de wand, en bestelde via Amazon een bescheiden installatieluik die mee gestukt kon worden.De kachel plaatsten wij niet in het midden van het podium, omdat er aan een zijde nog openslaande shutters "voorzitten".
Type model: faber e-matrix vertical 800/1600 st elektrische doorkijkhaard.

Omar bouwde een frame om de kachel heen met vurenhouten balken van 44x44 mm.Nadat alle balken waren gezaagd en bevestigd, kon de wand stuk klaar gemaakt worden met gipsplaten.
En daarna wachten op de stukadoor...


Resultaat volgt! Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden van alle nieuwe bevindingen in ons huis? Dan kun je je inschrijven voor mijn blog.
Liefs Liz

Comments


bottom of page