top of page

Schrijf je in en ontvang de nieuwste interieurblogs in jouw inbox!

Bedankt voor je aanmelding!

Ikea hack PAX-kast

DIY IKEA HACK PAX KAST |

Een simpele manier om duizenden euro's te besparen op inbouwkasten😁👍

Dit project kosten ons rond de €500,- om te maken.
Benodigdheden

• Ikea Pax basiselement kledingkast €50,- (50×58cm).

• Komploment planken €11,- (50×58cm).


• MDF lakdraagende folie 18mm €50-/+ per plaat.


• Hettich multi Blue boormal €2,95 (scharnier mal).

• Opliggende inboor scharnieren €2/€3.

• Forstnerboor 35mm


We bestelden 4 Pax basiselement kasten (50x58cm) en maakten hiervoor zelf een ombouw en kastdeuren van 18mm MDF met lak dragende folie (dit materiaal trekt minder snel krom als hout).


De Pax kasten zijn niet alleen voordelig, maar ook super handig! Door het systeem kun je de planken zelf indelen, de hoeveelheid bepalen en altijd weer veranderen. Het ophangsysteem zit bij de planken inbegrepen.

Tip : kies niet voor gewoon MDF maar MDF met lak dragende folie, dit is veel mooier als afwerking en bespaard heel veel extra verf en schilderwerk. Werk de kopse kanten van het MDF af met houtlijm gemengd met water, waardoor je de kopse kanten van het MDF super glad krijgt.
Het MDF voor de deuren zaagde Omar ter plekken op maat (i.v.m. schuine plafonds).

We kozen ervoor om de deuren van plafond tot de grond te laten lopen, zodat het net lijkt of het een inbouwkast is.Door gebruik te maken van de Hettich scharniermal wist hij precies op welke afstand de gaten in de deur en kast geboord moesten worden voor de scharnieren. We gebruikte 4 scharnieren per deur voor het gewicht. We maakte gebruik van opliggende inbouwscharnieren, zodat de deuren mooi tegen elkaar aan konden sluiten en overal dezelfde sluitnaad heeft.


Nadat de deuren hingen, maakte Omar de koof om de deuren heen. Hij plakte hiervoor 2 houtenlatten met high tack kit tegen de zijkant van de kast en 1 tegen de wand als steun, om hier vervolgens het hout (de koof) tegenaan te kitten.


Toen de basis klaar was, haalden we de deuren er weer uit om deze vervolgens te schilderen in de kleur "Full Plum" van Flexa Pure. Een prachtige chique aubergine kleur.


Vervolgens bepaalde we een mooie en functionele hoogte voor de grepen. We plakte tape op de deuren waar we de boorgaten op aftekende om beschadigingen tegen te gaan. De grepen kochten we bij Aliexpress en vind je via de volgende link: www.linkmaker.io/nNA9hr2RJ ( 300mm €6,- verkrijgbaar in diverse kleuren) .

Ik maakte een tekening op schaal van de kasten, daar bepaalde ik een mooie verhouding voor de sierlatjes, die ik kocht bij Karwei. De sierlatjes plakte we als allerlaatst op de kasten. We kozen ervoor om dit te doen met houtlijm, waardoor we deze vlak op de kast konden plakken. En de restjes lijm zo met water van de deur af konden halen, waardoor er geen beschadigingen konden ontstaan. Geef de lijm wel even de tijd om wat uit te drogen voordat je deze opplakt, zodat deze niet continu naar beneden glijdt.
留言


bottom of page