top of page

Schrijf je in en ontvang de nieuwste interieurblogs in jouw inbox!

Bedankt voor je aanmelding!

Vakantiegevoel in eigen tuintuinverbouwing


In 2018 hebben wij onze tuin compleet aangepakt. We deden bijna alles zelf.

In deze blog lees je hoe wij dit deden en wat voor materialen, meubels & kleuren wij gebruikte.Nieuwe situatie
Oude situatie

Onze tuin is niet groot (5x10m),

maar al onze wensen paste erin en nog altijd zijn wij blij met de keuzes die we maakten.


Het tuinontwerp


We stelden als eerste een wensen lijst op met alle belangrijke wensen/functies voor de tuin ;


- Onderhoudsvriendelijk (denk aan; kermische tegels, geen gras).

- Behoud van lichtval in huis (Geen overkapping aan huis).

- Een schaduwplek .

- Binnen-buiten gevoel.

- Ontbijten in de zon.

- Terras in de zon

- Plek voor ligbedden in de zon.

- Overkapping met stroom


Naar aanleiding van onze wensenlijst en het budget, ontwierp ik een tuinontwerp op papier

en vanuit daar zijn we aan de slag gegaan.


We lieten verschillende offertes maken bij hoveniers, die uitkwamen rond de €8000,- voor het leggen (excl. leegtrekken, materialen en meubels). Toen dachten wij, dit kunnen wij zelf ook!


De uitvoering


We begonnen bij de schutting. De oude veel te lage schutting (vlonder delen) kreeg een toepasselijkere bestemming (Upcycling, op de vlonder van mijn zus) en wij plaatsten hiervoor een nieuwe schutting terug, bestaand uit losse planken geïmpregneerd grenen hout. De schutting beitste we in de kleur "Taupe" van Hermadix (tuin decoratiebeits). Wij kozen voor een lichte basis, om zo de tuin optisch groter te laten lijken.
We trokken de tuin helemaal leeg. De grasmatten spitten we uit de grond en de oude klinkers gingen naar de buurvrouw. We lieten stroom kabels door de tuin lopen en storten een nieuw zandlaagje. Het zandbed werd vervolgens aangetrild voor de zware tegels, om verzakking te voorkomen.


We kozen voor de keramische tegels van Geoceramica in de kleur Cendre Voyage. Deze tegel heeft een keramische bovenlaag en een betonnen ondertegel, waardoor je deze gelijk op het zandbed kunt leggen. We kozen voor keramisch, omdat deze (net als de badkamer tegels) makkelijk schoon te houden zijn

(geen groene aanslag) en dus weinig onderhoud.

Aangezien onze tuin afliep ontkwamen wij er niet aan om er een verhoging in te plaatsen.

Het leek ons leuk als de verhoging een soort nis vormde om de eethoek heen, dit maakte het ontwerp extra speels. We bestelden hiervoor big bags zand en sluiten de verhoging af met 2 op elkaar gestapelde opsluitbanden. Wij kozen ervoor om deze op hun zijkant te leggen, zodat wij beter uitkwamen met de hoogte. Het zand streken we recht en bekleed met worteldoek. Op het worteldoek plaatsten we een verharde grondsoort genaamd Dolomiet " Gravier d'Or", deze grondsoort word voornamelijk gebruikt in dierentuinen en er komt geen onkruid doorheen, super onderhoudsvriendelijk dus! Het lijkt een beetje op zand, waardoor het een tropisch tintje aan de tuin geeft.


Onze tuin berust zich op het zuiden, waardoor wij de hele dag zon in de tuin hebben, heel fijn!

Maar een schaduwplek is ook van belang tijdens de tropische dagen. We kozen voor een boerenoverkapping (3x4 meter) van Douglas hout. We plaatsten de overkapping achterin de tuin, tegenin de zon, als schaduwplek. Zo kunnen wij ook vanuit de overkapping naar binnenkijken en andersom, dit geeft echt een verbindende factor.


Nadat de basis van de overkapping stond, maakte we het regelwerk voor de vlonder en bekleedde deze met Douglas vlonder delen. De delen beitste we met Cetabever in de kleur Licht Eiken.

Als laatst kwamen de dakshingles en de gepotdekselde wanden. Deze kregen de kleur "Flessengroen" van Ramboo (beits). We plaatsten, nets als binnen, zwarte "drop down" wandlampjes.De "Delphine Yasmani" dinerset van Hartman , paste perfect in ons plaatje met het hout en het witte aluminum! We voegde overal witte details toe in de tuin om de balans in evenwicht te houden, dit friste de tuin enorm op!Binnen/ buiten gevoel


Voor meer binnen/buiten gevoel, hebben wij de tuindeuren laten vervangen voor een grote glazen aluminium pui van het merk Skantrae

met zonwerend glas.


We trokken de kleuren en materialen die wij binnen gebruikte ook door naar buiten, om zo een mooi geheel en verbindende factor te krijgen.Zo hebben de muren binnen bijna dezelfde kleuren/tinten als buiten. Zowel binnen als buiten zie je veel hout, messing, zwart en witte details terugkomen. De kussens op de loungeset zijn dezelfde kleur als de bekleding van de stoelen en de kussen op de eetkamerbank binnen.

De eetbank binnen wilde we optisch door laten lopen met de border buiten. Ik maakte deze border van okoume (hout), zodat ik deze perfect opmaat kon zagen en uitlijnen met de bank binnen.

Voor het frame gebruikte ik Douglas hout. Okoume en Douglas zijn prima geschikt voor buiten, zolang deze geen contact maken met de grond. Ik gebruikte tegeldragers om het hout van de grond af te houden. Meer lezen over de "doorlopende houten border" ?


Binnen naar buiten halen


Beplanting


We wilde een makkelijk te onderhouden tuin, dus gras was een echte "No Go".

Voor een tropisch sfeertje kozen wij voor mediterrane planten zoals bamboe, olijf & (dwerg)palmbomen. Het voordeel hiervan is dat deze het hele jaar door groen blijven. Zo ziet de tuin er in de winter ook nog gezellig uit. Ook gebruikte we siergrassen en planten we perenboompjes in de border. Perenboompjes zijn uitstekend geschikt voor in een border, omdat deze bomen niet snel groeien en ook niet heel stevig worden.
Wil je zelf ook aan de slag met een eigen ontwerp voor de tuin?


Begin met het opmeten van je tuin en maak hier vervolgens een plattegrond op schaal (1/50) van. Vergeet niet de gevel met ramen en deuren van je woning op de plattegrond te tekenen, zo zie je de looproute en zichtlijnen vanuit je huis. Zet bijvoorbeeld geen eettafel voor je tuindeuren, dit blokkeert het zicht en de looproute.


Misschien wel het belangrijkste voor het ontwerp, de stand van de zon! Waar is de zon en rond welke tijd?

Je kunt de stand van de zon met de tijden op jou plattegrond tekenen, zodat je hier rekening mee kunt houden. Dan kun je jezelf de vraag stellen ontbijt/eet ik het liefst in de zon of juist in de schaduw?

Met dit antwoord kun je al afstrepen waar de eettafel wel of niet moet komen te staan.

Stel zo je hele wensen lijst af voor de functies voor de tuin. Kijk bijvoorbeeld op Pinterest en Instagram voor meer inspiratie om er achter te komen wat jullie mooi vinden en aanspreekt.
Merk/kleuren/winkel van de gebruikte materialen/producten:


Tegels : Geoceramica 60x60cm Cendre Voyage

Grid : Gravier d'Or

Kleur schutting : Beits Hermadix "Taupe"

Kleur overkapping : Beits Rambo "Flessengroen

Juten vogelhuisjes / kevers / schilderij / lantaarn / witte potten: Kwantum

Buitenkachel : Bonfue

Tuinbank : Karwei

Eettafel en stoelen : Hartman

Dropdown lampjes overkapping : Toolstation

Boerenoverkapping / Houten lampen overkapping : Tuincentrum de Boet

Tafelstang : Leenbakker/Kwantum

Lampjes aan slinger: Action


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page